



Bel Ağrısı ve Bel Okulu
Bel ağrısı, toplumları etkileyen sağlık sorunlarının başında, görülme sıklığı yönünden üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelir; diğer bir deyişle kişiler yaşamları boyunca ”hapşu”dan sonra en sıklıkla “belim ağrıyor” demektedirler. Erişkinlerin yaklaşık %80’i yaşamların bir devresinde hafif ya da şiddetli bel ağrısı çekerler. Bel ağrısı bir hastalık değil, bir belirtidir. Bel ağrısı, herhangi bir yaşta gelişebilmekle birlikte en sık olarak 35-55 yaşlar arasında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir.
Bel okulu, mevcut bel ağrısı ile iyi geçinmenin başka yolu, yeniden şiddetli bel ağrıları veya tutukluklarla karşılaşmasını önlemenin en kolay şeklidir. Bel okulu, ilk olarak 1969’da İsveç’li fizyoterapist Marianne Forsell’in başlattığı bir bel sağlığı eğitimidir. Etkili bir yöntem olduğu anlaşıldığında, bu program hızla birçok ülkede uygulanmaya başladı. Türkiye’de ise ilk bel okulu 1990’da İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim dalında Dr. Emel Özcan öncülüğünde kurulmuştur.
Bel Okulu, mekanik kaynaklı bel ağrısı olan hastalara grup hâlinde verilen bel bakımı eğitimidir. Temel amacı, kişinin kendi belinin sorumluluğunu üstlenerek bel ağrılarından primer düzeyde korunmasının sağlanmasıdır.
Bel eğitim çalışmalarında omurgamız ve bel bölgesi anatomisi ile ilgili bilgilendirilmenin yanı sıra, günlük yaşam hareketleri ile ilgili tüm ayrıntılar verilmektedir. Ayrıca bel ağrılarından kendinizi koruyabilmeniz için doktorunuzun önerisi doğrultusunda yapabileceğiniz egzersizler, uygulamalı olarak öğretilmektedir.
Uzun süreli ağrı çekmek çok can sıkıcı bir durumdur. Bu yüzden uzun süredir bel ağrısı çeken kişilerin kendilerini rahatlatacağını umdukları değişik tedavi arayışlarına girmeleri söz konusu olabilir. Mucizevî iyileşmeler vaat eden yöntemler cazip gelebilir. Ancak dikkatli olunması gereken husus bu tip tedavilerin oldukça pahalı yöntemler olmaları ve karşılığında beklenen mucizeyi sağlamaktan uzak olmalarıdır. Bu tür tedaviler sizi oyalayarak almanız gereken tıbbi yardımı geciktirebilir veya yapılan uygulamalar zararlı olabilir. Özellikle ülkemizde maddi çıkar sağlamak amacıyla yanlış yöntemler uygulayarak, sağlığınız için çok zararlı olabilen halk arasında sınıkçı, kırık-çıkıkçı, bel çekici adlarıyla bilinen sağlık elemanı olmayan kişilerden uzak durunuz. Bu tür yanlış tedaviler sizde kalıcı hasar verip sinir felcine kadar götürebilir.